Nyílászáró felméréshez

Írta Norbi 2018/01/24 0 Hozzászólás(ok)
Leica 3D Disto - 3ddisto.hu

A Leica 3D Disto eszközt használva pontos adatok álltak rendelkezésemre a mérési folyamattól kezdve a helyszíni illesztésig. A dolgok egy teljes kört írtak le – Azt hiszem, ez zseniális. Sandro Malgiaritta, Projekt Menedzser Fried AG

 

A Fried AG szekrény-készítő üzem Beverben, St. Moritzhoz közel kb. 150-200 négyzetméter fát dolgoz fel évente, Arolla fenyőből, dióból vagy olajfából. Főleg őshonos fafajtákat használnak, és néha kontrasztdíszként egzotikus típusokat is. A társaságot a második generáció irányítja 1991-től a belső terek befejező berendezésére irányuló tevékenységgel, méretre készített konyhákat, ajtókat és szekrényeket gyártanak. Egy épületben az előszobát a folyosótól egy ajtó választja el.

Nyílászárók felmérése Leica 3D Distoval

A legfontosabb tényező a kézzel készített ajtóknál a nagy precizitás, és ennek az alapja mindig a felmérés. Semmi nem bosszantóbb, mint egy ajtó, amelyiket rosszul mértek fel, és amelyet később emiatt nem lehet pontosan a helyére illeszteni. Az illesztési feladatot ez szükségtelenül komplikálttá teszi, és ennek eredményeként a kivitelezés minősége szenved kárt. A felmérés könnyű feladat volt a Leica 3D Disto számára. Az volt az elhatározás, hogy automatikus szkennelést hajtanak végre a fal mentén (2 cm-ként), a sarkokon túl az aszimmetrikus boltívig és végig a szemben levő fal mentén vissza a padlóig, bármilyen probléma nélkül. A kívánt mérések végrehajtása mintegy 2 percig tartott. Az irodában a mért értékek 1:1 méretarányban importálva lettek egy számítógépbe DXF fájlként egy USB stick használatával.

Leica 3D Disto - DXF továbbítása CNC géphez

Leica 3D Distom - mérőműszer

 

Az ajtó megrajzolása ezután a CAD rendszerben történt. Ezek után a CNC gépet programozták be. A durva anyag méretre lett vágva és le lett gyalulva a CNC marógépben. Ezzel a csodálatos technológiával minden lehetséges alak gyorsan és precízen kiesztergálható, és pontosan újra legyártható (mintázatok, tervek, részek, díszes dara- bok stb.) A CNC természetesen azt jelenti, hogy “computerized numerical control”, vagyis “számítógépes numerikus vezérlés”. Ezt az eljárási szakaszt követően az alkotóelemek elkészülnek, és készen állnak az összeszerelésre. Végezetül az új ajtó telepítésre kerül egy pontos helyreillesztéssel. Az ajtónyílás felmérése hagyományos eszközöket használva (pl. blokk, mérőszalag, derékszög, vízmérték és visszahúzható mérőszalag), különlegesen komplikált és megbízhatatlan lett volna a kúpos falazatú ajtófélfa és az aszimmetrikus boltív miatt.

Még, ha a lehető legnagyobb gondossággal járunk is el, ellenőrző mérések végrehajtása lett volna szükséges ennél a módszernél. Az ajtót a méreténél nagyobbra kellett volna készíteni annak érdekében, hogy pontosan illeszthető legyen a helyszínen. Illesztés - újramegmunkálás, illesztés ismét – majd újramegmunkálás, aztán “Hoppá!” Véletlenül túl sok anyag lett volna levágva… A Leica 3D Disto eszköz pontosan megmérte az aszimmetrikus falat és ajtófélfát. Az adatokat lehetséges volt egy szabványos DXF formátumba exportálni, ami a felhasználói felületet jelenti a CAD programokhoz. A CNC marógép legyártotta az ajtót a pontos méretek szerint. Ez tette lehetővé, hogy az illesztéshez szükséges idő minimális legyen.

Kihívás és a megoldás:

  • Ajtófélfa és szegmentált boltív mérése, a mért adatokból ajtó gyártása.
  • A mérések végrehajtása a Leica 3D Disto eszköz használatával, majd az adatok továbbítása CAD programba és CNC marógépbe

Eredmény:

  • Gyors és hatékony mérés
  • Megbízható mérés a legegyszerűbb művelettel
  • Nagy pontosság
  • Szkennelés funkció a fal automatizált méréséhez
  • Kiviteli adatok DXF formátumban
  • Mérési adatok egyszerű átvitele CAD rendszerbe, tervezési dokumentumok elkészítése

Kérdése van, bemutatót szeretne?
Hívjon! Holecz Norbert +36 20 207 9556
info@3ddisto.hu