3D Disto bemutató oldal

Leica 3D Disto - felmérés élesben

Leica 3D Disto használata valós környezetben

Ha ön is ki szeretné próbálni a 3D Disto előnyét, keressen bizalommal!

 

Egy felmérés tapasztalatai:

A nyár folyamán érkezett hozzánk egy megkeresés/felkérés a Mezőkövesdi Bútoripari Kft-től, hogy szeretnék élesben is megnézni és kipróbálni a Leica 3D Disto mérőműszerünket, mivel egy igen nagy és rendszeresen felmerülő problémával állnak szemben. A cégvezetővel és a vezető tervezővel a Mezőkövesd mellett lévő Zsóry Fürdő kempingjében találkoztunk.

 

Az építtető igénye viszonylag egyszerű volt. Az újonnan épülő szálló minden szobájába olyan beépített asztalt szeretne ahol az asztal lapja faltól falig ér, takaró és egyéb borítás nélkül. A feladat elsőre egyszerűnek tűnt, hiszem egy új (építésű) épület esetén legtöbbször elegendő csak a fal szélességét pár ponton megmérni. Első pillantásra is megdöbbentő volt, hogy az „egyenes” fal, valóságban íves volt, külön igaz ez a 70 cm-es gipszkarton falra. Természetesen a derékszög sem derékszög volt.

A Leica 3D Disto műszer felállítása után megbeszéltük az asztalos szakemberekkel, hogy a tervezett asztal lapjának hol lesz a magassága. A 3D Disto automata felmérés funkciójában megadtam a vízszintes mérést, ezután a kezdő magasságot, ez 85 cm volt. A hullámos falfelületen 1 cm mérési közökkel, az egyenesebb felületen 5 cm mérési közzel mérte végig a 3D Disto a falfülkét. A mérés kb 10 percet vett igényben, felállítással és elpakolással együtt.

Helyiség felmérése Leica 3D Disto-val

Leica 3D Disto - importálás CAD programba

 

Ezután a mérési anyaggal visszamentünk a Mezőbútor telephelyére. A tervező szakember a CAD programban kevesebb mint negyedóra alatt elkészítette a kész gyártmányrajzot. A valóságban az asztal lapja egy anyagból készül el, de mivel ez most csak egy próba a 3D Disto pontosságáról, ezért két darabban lesz a minta anyag legyártva. Az elkészült gyártmányrajzot ezután a CNC-s kollégának továbbították.

A műhelyben több nagyteljesítményű lapszabász gép közül egy maró fejjel ellátott gépre esett a választás. A CNC vezérlésű marógép néhány perc alatt körbe marta a mintadarabokat, amin már akkor is szemmel látható volt a íves és töredezett oldal.

Leica 3D Disto CNC vágás

Megmunkálás Leica 3D Distoval

 

A két darab kész mintadarabbal ezután visszamentünk az építkezésre és bepróbáltuk a helyükre. Az eredményt nagyon jól sikerült, mondhatni tökéletes. A lapok szorosan és pontosan illeszkedtek a falhoz, legnagyobb pontatlanság 1 milliméteren belül volt. Valószínű ez is abból adódik, hogy a hátsó egyenesnek vélt falat is 5 cm helyett inkább 1 vagy 2 cm közökkel kellett volna mérni, hogy jobban kijöjjön a hullám a falban.

Hagyományos eszközökkel ez a felmérés minimum kettő ember igényelt volna, plusz sablonozó anyagot és legalább 1,5-2 órát a pontos sablon elkészítéséhez. Emellett a sablonozó anyagot biztonságban kell a telephelyre visszaszállítani, és azt bedigitalizálni, vagy kézzel körbevágni. Ezzel szemben a Leica 3D Disto használatához mindössze egy ember szükséges, nem kell sablonozó anyagra költeni, a felmérés pontosabban és gyorsabban elkészíthető. A 3D Disto dwg és dxf formátumban készíti el a felmérést, így a legtöbb CAD programban megnyitható és azonnal tovább dolgozható. Ha kiszámoljuk, hogy 50 szoba esetén mennyi időt lehet így megtakarítani, akkor az nem órákban, hanem napokban, de lehet hogy hetekben is mérhető. Nem beszélve a megtakarított emberi erőforásról, a sablonozó anyag- és a rossz felmérésből adódó javítások költségéről.

Milliméter pontos felmérés Leica 3D Disto-val

Épület sablonozás helyett

 

Kérdése van, bemutatót szeretne?
Hívjon! Holecz Norbert +36 20 207 9556
info@3ddisto.hu