Födémáttörés kijelölése

Írta Norbi 2018/01/24 0 Hozzászólás(ok)
Leica 3D Disto - 3ddisto.hu

A lift egy történelmi épület felújításának keretein belül került beillesztésre. Az épület maga egy háromszintes, fa-keretes szer- kezet boltíves pincével. Az épületet teljes felújításnak vetették alá, amelyben szerepelt több mennyezet és fal ideiglenes eltávolítása és megújítása.

 

Mindemellett a történelmi fa-szerkezet lehetetlenné tette, hogy minden mennyezet egy időben legyen áttörve a liftakna építése érdekében. A megújított emeleti födémben a földszinten már már megvolt a lift részére a nyílás, de a felvonót magát meg kellett tervezni, figyelembe véve a fél-favázas falat a legfelső emeleten.

Tervezett pontok kijelölése Leica 3D Disto-val

Nem volt probléma a Leica 3D Disto számára: A műszert az épület előtt állították fel olyan módon, hogy a a liftalap 4 pontja és a legfelső emeleten levő fal 2 pontja mérhető legyen. Az eredmény azonnal megjelent, ami lehetővé tett egy azonnali döntéshozatalt a helyszínen. Ezután a méréseket DXF fájlként exportálták. Az építészek CAD rendszerében a lift helyét le lehetett fixálni a faltól való szükséges távolságra.

Leica 3D Disto - Tervezett pontok kijelölése

Leica 3D Distom importálás - CAD

 

A vetítés funkciónak, egy, a Disto eszköztárban levő alkalmazásnak a használatával a lift alapok sarokpontjait egyszerűen át lehetett vetíteni az épületen kívül levő álláspontból az összes szintre. A szkennelés funkció használatával a pince boltív, amelyet be kellett vonni a lift helyének szerkezeti számításaiba, már mérhető volt. A Leica 3D Disto nélkül át kellett volna törni minden födémet annak érdekében, hogy a méréseket egy függő segítségével végrehajtsák. A boltív és az aszimmetrikus geometria miatt a pince mérése hagyományos segédeszközökkel (mérőszalag, vízmérték, lézer) különösen komplikált feladat lett volna.

Kihívás és a megoldás:

  • Lift tervezése egy történelmi épület felújításának részeként
  • Leica 3D Disto használatával mérések végzése és CAD rendszerbe való átvitele

Eredmény:

  • Gyors és hatékony mérés
  • Megbízható mérés a legegyszerűbb művelettel
  • Elérhetetlen pontok mérése
  • Mérési adatok egyszerű átvitele CAD rendszerbe, tervezési dokumentumok elkészítése

Kérdése van, bemutatót szeretne?
Hívjon! Holecz Norbert +36 20 207 9556
info@3ddisto.hu